People management: leiderschap dat prestaties en welzijn bevordert
Hybride werken, verschillende generaties op de werkvloer, toegenomen diversiteit en de opmars van artificiële intelligentie: de moderne werkplek wordt alsmaar dynamischer en complexer. Traditionele managementstijlen schieten hierdoor vaker tekort. Onder leidinggevenden klinkt de roep om people management dan ook steeds luider. De zelfdeterminatietheorie biedt een krachtig kader voor leidinggevenden die hun teams niet alleen willen laten excelleren, maar ook willen bijdragen aan hun welzijn.
People management en de zelfdeterminatietheorie
De zelfdeterminatietheorie stelt dat medewerkers drie psychologische basisbehoeften hebben: autonomie, betrokkenheid (verbondenheid) en competentie. Door aan deze behoeften te voldoen, kunnen leidinggevenden een werkomgeving creëren waarin medewerkers optimaal presteren en zich tegelijkertijd goed voelen. Dit leidt tot een productieve, veerkrachtige en betrokken werkvloer, wat bijdraagt aan het duurzame succes van de organisatie. Maar hoe begin je hieraan?
Autonomie: het geheim van betere prestaties
Autonomie, of het gevoel dat je controle hebt over je werk, is een sterke drijfveer voor intrinsieke motivatie. Binnen Acerta Consult - waar de zelfdeterminatietheorie een ‘leitmotiv’ is voor alle leidinggevenden - én bij onze klanten zien we dat medewerkers die de vrijheid krijgen om zelf keuzes te maken, aanzienlijk beter presteren.
Daarnaast merken we dat autonomie direct bijdraagt aan het welzijn van medewerkers. Wanneer mensen de vrijheid hebben om hun werk op hun eigen manier in te richten, ervaren ze minder stress en meer voldoening. In onze recente Spiegelbevraging over ABC geeft 76% van de bevraagde werknemers aan dat ze voldoende autonomie krijgen, 75% heeft het gevoel dat hun leidinggevende hen vertrouwt.
Tip: Je medewerkers meer autonomie geven? Stel eerst duidelijke doelen vast, alvorens je ruimte geeft aan medewerkers om zelf te bepalen hoe ze deze doelen willen bereiken. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar stimuleert ook creativiteit en innovatie.
Heldere doelstellingen zorgen bovendien voor minder kans op burn-out en méér werktevredenheid, wat dan weer leidt tot hogere betrokkenheid en duurzame inzetbaarheid.
Betrokkenheid: de kracht van samenwerking
Mensen functioneren het best in verbinding met anderen. Wie vroeger buiten de stam terechtkwam, overleefde niet in de wildernis. We zijn in ons diepste ingesteld op het samenzijn met anderen. Dat blijft zo, zelfs nu de maatschappij een stuk individualistischer is.
In een bedrijfscontext is verbondenheid, ofwel het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel, essentieel voor zowel individuele als teamprestaties. Leidinggevenden die een cultuur van open communicatie en samenwerking bevorderen, merken dat hun teams effectiever en innovatiever zijn. Medewerkers die zich gewaardeerd en begrepen voelen, delen hun kennis en gaan uitdagingen samen aan.
Vandaag zegt iets meer dan de helft van de werknemers (53%) dat ze zich verbonden voelen met hun organisatie. Hier ligt een grote kans voor leidinggevenden. Ook op het vlak van welzijn heeft verbondenheid een positief effect: medewerkers die zich verbonden voelen, ervaren minder gevoelens van isolatie en onzekerheid, wat leidt tot een hogere werktevredenheid en grotere emotionele veerkracht. Dit vertaalt zich op zijn beurt in lager ziekteverzuim en hogere retentie, wat de continuïteit en het succes van de organisatie dan weer ten goede komt.
Competentie: de basis voor succes en werkgeluk
Competentie, de behoefte om zich bekwaam en effectief te voelen in het werk, is cruciaal voor het behalen van goede prestaties. Door medewerkers uit te dagen met haalbare doelen én hen kansen te bieden voor professionele groei, kunnen leidinggevenden het zelfvertrouwen en de productiviteit van hun teams versterken. Uit ons onderzoek blijkt dat:
- 61% van de medewerkers voldoende uitdaging in hun werk vindt,
- 60% vindt dat hun verantwoordelijkheidsniveau past bij hun competenties,
- 57% zegt dagelijks hun talenten te kunnen benutten.
Naast het bevorderen van prestaties, draagt het versterken van competentie ook bij aan het welzijn van medewerkers. Mensen die merken dat ze vooruitgang boeken en erkenning krijgen voor hun werk, ervaren een sterkere motivatie en meer werkplezier. Dit verhoogt het algemene werkgeluk, wat resulteert in een hogere betrokkenheid en een positievere bijdrage aan de organisatie.
De balans tussen prestaties en welzijn
De perceptie leeft nogal sterk dat prestatie en welzijn tegengestelde doelen zijn. Het tegendeel is waar: ze gaan juist hand in hand. De kracht van deze benadering blijkt uit de ervaringen van onze consultants, die leidinggevenden onder andere vanuit de zelfdeterminatietheorie begeleiden. Door te focussen op wat medewerkers écht drijft, kunnen leidinggevenden een cultuur creëren waarin zowel prestaties als welzijn floreren. Het resultaat? Een win-winsituatie voor zowel medewerkers als organisatie.
Motiveer je medewerkers met ABC
Ontdek hoe ABC in jouw onderneming kan werken. Tijdens onze opleiding leer je de psychologische principes van motivatie volgens het ABC-model kennen én bekijken we hoe je deze kan toepassen in de omgang met je werknemers.