Hr-beleid 2021: een nieuw normaal vormgeven
Verandering was onmiskenbaar de rode draad doorheen 2020. Die draad kunnen wij nu vastpakken om daarmee zelf het vervolg te breien aan wat wij willen dat de arbeidsmarkt 2021 en het hr-beleid 2021 zouden zijn.
De drempel naar verandering lag nog nooit zo laag
De crisis heeft de wereld verrast. Overal – dus ook op de arbeidsmarkt - moesten we op zoek naar ongeziene oplossingen. De zorgsector piekte, de horeca werd gekortwiekt, geen sector bleef niet-geïnfecteerd. De oplossingen waren overal verschillend, maar het doel was hetzelfde: de epidemie stoppen. Dat gedeelde doel heeft muren en zelfs volledige heilige huisjes gesloopt. Zowel in de dagelijkse werking van en tussen ondernemingen, als in de hoofden van mensen. Zes op tien bedrijven gaan ervan uit dat we nooit meer zullen werken zoals vóór corona. Er is een golf van verandering, van creativiteit, van flexibiliteit ontstaan, op die golf zou de arbeidsmarkt en meer bepaald het hr-beleid positief moeten kunnen verder surfen.
Gezondheid en welzijn waren nog nooit zo actueel
De werkgever werd door corona plots heel concreet betrokken bij de gezondheid van de medewerkers. De fysieke gezondheid: ontsmetten, afstand houden... En de mentale gezondheid: ondanks fysieke afstand betrokkenheid behouden, ondanks de onzekerheid welbevinden realiseren. Daarover en daardoor is tussen werkgevers en medewerkers nog nooit zo intens gecommuniceerd als in de voorbije maanden. Maar het ging nog te vaak over de fysieke gezondheid. Vier op tien medewerkers vraagt meer aandacht voor de mentale gezondheid.
Weerbaarheid en wendbaarheid waren nog nooit zo cruciaal
Weten dat ze wendbaar zijn maakt mensen weerbaar. Door corona hebben mensen ondervonden dat ze om inzetbaar te blijven best heel flexibel zijn. Door corona hebben mensen ook vooruit leren kijken, omdat onze hoop nu eenmaal op de toekomst is gesteld en niet op de situatie vandaag. Maar 29% van de medewerkers weet vandaag niet welke toekomst de werkgever (voor hen) ziet.
Wendbaar zijn maakt ook bedrijven weerbaar. De muren weghalen tussen bedrijven vergroot het terrein waar je talent kunt inzetten én waar je talent kunt halen (werknemers delen). Het loslaten van de on site werkplek naar een structureel, hybride thuiswerkbeleid, is deel van het antwoord op verschillende uitdagingen: de gezondheidscrisis natuurlijk, maar ook de mobiliteitsknoop, de werk-privébalans en 72% van de werkgevers schat in dat thuiswerk een positieve invloed heeft op autonoom en resultaatgericht werken.
Heel wat van de veranderingen waar we in 2020 zijn doorgegaan, zijn ons overkomen. Maar niets weerhoudt ons ervan om met die nieuwigheden aan de slag te gaan en daaruit een ander “normaal” te boetseren, een toekomstgericht hr-beleid. De crisis was geen keuze, de kansen grijpen is dat wel.
Hoe wil jij het nieuwe normaal vormgeven?
Meer weten over hoe je als werkgever op de veranderingsgolf van 2020 kunt surfen naar een nieuw normaal 2021? Laat je inspireren door deze inspiratienota of volg gratis het online debat ‘HR Crossroads’ op 10 december om 8u30.
Geschreven door
Managing Director Acerta Consult
Professor HRM KU Leuven en VUB