Vorige

De gevolgen van een feestdag voor de kennisgeving van een opzeg

Vrijdag 11 november is een feestdag. Je zal je opzeggingsbrief die week dus vroeger moeten versturen.

Wanneer moet een opzeggingsbrief worden verstuurd?

De partij die de arbeidsovereenkomst met opzegtermijn wenst te beëindigen, kan dit via aangetekende brief ter kennis brengen aan de andere partij. Dat principe geldt zowel voor de werkgever als de werknemer. Indien er voor deze manier van communicatie wordt gekozen, wordt de kennisgeving wettelijk geacht te zijn ontvangen op de derde werkdag na de verzending van de aangetekende brief. Aangezien zaterdag in 2022 nog steeds als werkdag wordt beschouwd, moet de brief uiterlijk op woensdag worden verzonden om de opzegtermijn op de daaropvolgende maandag te laten ingaan.

Wat gebeurt er als er een feestdag is?

Een feestdag is geen werkdag. Zorg er dus voor dat je de kennisgeving van opzeg vroeger verstuurt.

De feestdag 11 november valt bijvoorbeeld op een vrijdag. Als je een opzegtermijn op maandag 14 november 2022 wilt laten ingaan, moet je de aangetekende brief dus uiterlijk op dinsdag 8 november versturen.

Wat als je “te laat” bent?

Als je de brief te laat verstuurt, gaat de opzegtermijn de volgende maandag in, een week later dus. Als de ontslagbrief bijvoorbeeld op woensdag 9 november wordt verzonden, begint de opzegtermijn pas op 21 november.

Bovendien kan de opzegtermijn worden verlengd, aangezien de anciënniteit van de werknemer daardoor toeneemt.

Wat moet ik doen als de termijn voor het verzenden van een aangetekende brief is verstreken?

Als je de opzegtermijn de volgende maandag wilde laten ingaan, maar de termijn voor het verzenden van de aangetekende brief is verstreken, is nog niet alles verloren. Er zijn oplossingen, maar ze hangen af van of je werknemer of werkgever bent.

  • De werkgever kan een deurwaarder inschakelen om de opzeg ter kennis te brengen via deurwaardersexploot. Deze kennisgeving gaat de dag van betekening in en kan dus nog op donderdag gebeuren.
  • De werknemer kan een deurwaarder inschakelen, maar kan de kennisgeving ook persoonlijk afgeven. Hij kan met andere woorden een schriftelijke kennisgeving afgeven die hij zijn werkgever voor ontvangst laat tekenen. Deze kennisgeving zal ook op dezelfde dag ingaan. Opgelet, deze kennisgeving is niet rechtsgeldig bij ontslag door de werkgever. Alleen de werknemer kan van deze mogelijkheid gebruik maken bij ontslagneming.

Deel dit artikel