Op deze pagina
Op deze pagina
Zo schrijf je een vacature of een jobadvertentie
Je gaat starten met personeel. Hoe en waar vind je die eerste werknemer? Je hebt een vacature nodig met een jobomschrijving die de juiste doelgroep aanspreekt. Eerst moet je weten wie je zoekt voor welke taken. Dat verwoord je vervolgens eenvoudig, duidelijk én aantrekkelijk. En dan moet je vacature uiteraard ook te vinden zijn door de mensen die aan het gewenste profiel voldoen. Hoe begin je eraan? We zetten je op weg.
1. Weet wie je zoekt voor welke taken
Je kan geen vacature schrijven als je niet precies weet wie je zoekt, of als de taakomschrijving voor jezelf nog niet helder is. De antwoorden op onderstaande vragen zijn de basis voor jouw verlanglijstje én ze geven inzicht in welk profiel jij nodig hebt.
- Welke taken gaat je nieuwe medewerker uitvoeren?
- Wat is de functieomschrijving?
- Welke kennis is daarvoor absoluut noodzakelijk? Wat is er nog belangrijk? Wat is mooi meegenomen?
- Welke persoonlijkheid past bij jou en bij je zaak?
Tip: blijf weg van weinigzeggende maar veelgebruikte clichés als flexibel, loyaal, marktconform of jong en dynamisch. Ze voegen niets toe aan je advertentie. Bedoel je met flexibel dat je medewerker 1 weekend op 4 moet werken? Zeg dát dan. Kortom, gebruik geen vage taal: wees specifiek.
2. Maak je vacature vindbaar online
Mensen starten hun online zoektocht naar een nieuwe job vaak op Google. Op welke zoektermen zou jouw ideale kandidaat zoeken voor jouw functie? De Keyword Planner van Google toont je de meest gezochte termen.
Ook in de vacature zelf gebruik je best duidelijke, veelgebruikte zoekwoorden. Wat bedoel je met een zelfstartende consultant? Is dat een financieel consultant, een communicatie-expert of een managementadviseur? En wat doet een installateur van elektrische installaties precies?
3. Hou je vacature kort en scanbaar
Lezers scannen je tekst op kernwoorden die hen aanspreken. Zeker online. Kom dus snel terzake: zet de jobomschrijving bovenaan, net onder de functienaam. Gebruik korte zinnen, tussentitels en bullet points voor een goed overzicht.
Een goeie vacature geeft snel antwoord op de 5 W’s: wie, wat, waar, waarom en wanneer? Welke vaardigheden zoek je? Wat houdt de job in? Waar werkt je kandidaat en wanneer? En waarom ben jij de ideale werkgever?
Herlees je tekst, schrap wat overbodig is, haal de woorden met een negatieve bijklank eruit en vooral: schrijf je vacature in een eenvoudige spreektaal.
4. Toon jezelf
Mensen willen in een fijn bedrijf terechtkomen waar ze een meerwaarde zijn. Ook dát maak je duidelijk in je vacature. Je kan schrijven dat je een dynamisch en creatief bedrijf bent, maar je kan het nog beter tonen: bv. in de tekst en in de opmaak van de advertentie.
5. Verspreid je vacature
Waar zoekt jouw ideale kandidaat naar vacatures? Heb je een winkel of rijd je vaak rond? Hang de vacature op je voordeur van je zaak of op je (auto)raam. Plak ze in je mailhandtekening, zet ze op LinkedIn, op je website en op je social mediakanalen. Vraag je netwerk om ze te delen. Veel kans dat er dan iemand uit je eigen omgeving reageert.
De perfecte kandidaat nog niet gevonden? Verspreid je vacature dan via gespecialiseerde jobsites of vraag raad aan Acerta.
Hulp nodig? Je sociaal secretariaat helpt je graag
De hr-specialisten van Acerta staan voor je klaar. We bepalen mee de functie-inhoud en het profiel van je kandidaat. Als je wil, zorgen we ook voor een vacature én mogelijke kandidaten. Wist je dat Acerta een eigen databank heeft met ongeveer 300 000 profielen?
Meer weten over starten met personeel?
Je bent klaar om personeel in dienst te nemen. Maar hoe regel je dat allemaal? Wat moet je eerst doen? En hoe ben je zeker dat je in orde bent? Geen stress. Met het stappenplan van Acerta doen we het samen: stap voor stap. Let's go.