Op deze pagina
- Je sociale zekerheid als vangnet
- Welke rechten bouw ik op via mijn sociale bijdragen?
- Lees meer
- Geboorte
- Mantelzorg
- Overbruggingsrecht
- Terugvordering overbruggingsrecht
- Overbruggingsrecht aanvraagformulier verzaking
- Rouwverlof zelfstandige
- Ziekte en ongeval
- Voordeligste sociaal verzekeringsfonds
Ook interessant
Op deze pagina
- Je sociale zekerheid als vangnet
- Welke rechten bouw ik op via mijn sociale bijdragen?
- Lees meer
- Geboorte
- Mantelzorg
- Overbruggingsrecht
- Terugvordering overbruggingsrecht
- Overbruggingsrecht aanvraagformulier verzaking
- Rouwverlof zelfstandige
- Ziekte en ongeval
- Voordeligste sociaal verzekeringsfonds
Ook interessant
Sociale zekerheid als zelfstandige
Sociale zekerheid is een publiek systeem dat tot doel heeft om het inkomen en de zorg van mensen te waarborgen. Jouw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds is een must, omdat dit je toegang geeft tot verschillende zekerheden, zoals groeipakket, gezondheidszorg, pensioen, gratis dienstencheques voor kersverse moeders en een uitkering voor mantelzorg. Als je kiest voor het sociaal verzekeringsfonds van Acerta, bespaar je bovendien op je beheerskosten , omdat we met 3,05% de voordeligste zijn in België. Ontdek hier alles over sociale zekerheid voor zelfstandigen:
Je sociale zekerheid als vangnet
Met Acerta ben je als zelfstandige bovendien volledig in orde met jouw sociale zekerheid - vanaf je start tot en met je pensioen. Je betaalt sociale bijdragen - dat is verplicht - maar daar krijg je heel wat zekerheid voor terug. Bovendien kent Acerta de rechten en plichten van zelfstandigen door en door, ook specifiek voor jouw sector. Vertrouw op onze expertise en onderneem met een gerust gevoel.
Welke rechten bouw ik op via mijn sociale bijdragen?
Als zelfstandige ondernemer bouw je via je sociale bijdragen verschillende rechten op. Zo heb je onder andere recht op een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, waardoor je financiële ondersteuning krijgt tijdens jouw herstel. Daarnaast bouw je als zelfstandige ook pensioenrechten op en heb je recht op gezinsbijslag, een financiële ondersteuning voor jouw kinderen. Tot slot kun je via je sociale bijdragen ook een uitkering krijgen bij tijdelijke stopzetting van jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk om jouw sociale bijdragen op tijd te betalen, zodat je gebruik kunt maken van deze belangrijke sociale zekerheidsrechten.
Ziekteverzekering en gezondheidszorg
Via je sociale bijdragen bouw je het recht op ziekteverzekering op, waardoor je via je ziekenfonds gedekt bent voor terugbetaling van onder andere geneesmiddelen, raadplegingen bij artsen en specialisten, tandverzorging, röntgenopnamen en heelkundige ingrepen. Jouw sociaal verzekeringsfonds int je bijdragen, terwijl de mutualiteiten bevoegd zijn voor de terugbetaling van medische zorg en uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid. Om hierop aanspraak te maken, moet je echter een aantal zaken regelen. In onze adviessectie leggen we dit graag voor je uit.
Geboorte, adoptie en dienstencheques bestellen
Als zelfstandige heb je bij gezinsuitbreiding recht op tijd en ondersteuning na de geboorte of adoptie. Wist je bijvoorbeeld dat je als zelfstandige moeder recht hebt op 105 gratis dienstencheques na de geboorte? Dit is een welgekomen ondersteuning tijdens de eerste hectische maanden van het moederschap. Je kunt de cheques inruilen voor hulp bij poetsen, wassen, strijken, boodschappen doen en/of koken.
Daarnaast heb je als zelfstandige recht op maximaal 6 weken adoptieverlof.
Als zelfstandige vader of mee-ouder heb je recht op maximaal 20 dagen vaderschaps- of geboorteverlof (of 40 halve dagen). Kies je voor maximaal 8 verlofdagen, dan krijg je daarnaast ook een éénmalige uitkering van 135 euro ter compensatie van de kosten die je hebt gemaakt voor de bestelling van dienstencheques. Deze regeling geldt voor geboortes vanaf 1 mei 2019. Wanneer je een minderjarig kind onthaalt in het kader van langdurige pleegzorg, kan verlof opgenomen worden via het ziekenfonds. Lees meer op de website van het RIZIV.
Meer over ouderschap tegemoetkomingen.
Wens je meer informatie over het Startbedrag bij geboorte of adoptie van een kind? Infino, het groeipakket uitbetaler van Acerta en Securex, helpt je hierbij. Alle informatie die je nodig hebt, vind je op de website van Infino.
Groeipakket
Ook als zelfstandige met kinderen heb je recht op Groeipakket. Vanaf 2019 kies je zelf bij wie je die aanvraagt. We verwijzen je graag naar onze partner en Groeipakket uitbetaler Infino. Die zorgt niet alleen voor jouw maandelijkse groeipakket, maar ook voor jouw geboorte- of adoptiepremie. Op de Infino-site lees je precies hoe je jouw groeipakket moet aanvragen.
* De Vlaamse overheid stelt middelen ter beschikking voor het Groeipakket. Elk kind heeft hier recht op.
* Infino is een uitbetaler van het Groeipakket. Je kiest zelf één van de vijf Vlaamse uitbetalers. Veranderen kan na 1 jaar.
Wettelijk pensioen
Als zelfstandige in hoofdberoep bouw je automatisch een wettelijk pensioen op. Helaas is dit vaak onvoldoende om na je pensioen de huidige levensstandaard te behouden. Het is daarom belangrijk om tijdig maatregelen te nemen om je spaarpot voor je welverdiende rust aan te vullen. Acerta staat je bij en begeleidt je naar een zorgeloze en comfortabele oude dag.
Overbruggingsrecht voor zelfstandigen
Onverwachte gebeurtenissen kunnen roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat je genoodzaakt bent om je zelfstandige activiteit stop te zetten of te onderbreken. Gelukkig heb je in sommige gevallen recht op een overbruggingsuitkering. Deze uitkering vraag je eenvoudig aan bij het sociaal verzekeringsfonds van Acerta.
Mantelzorg vergoeding aanvragen
Zelfstandigen die hun activiteit maximaal 12 maanden onderbreken om voor een partner, gezins- of familielid te zorgen hebben recht op een vergoeding voor mantelzorg. In bepaalde gevallen kunnen zij ook vrijstelling van sociale bijdragen krijgen met behoud van alle rechten in het sociaal statuut.
Rouwverlof
Zelfstandigen hebben ten slotte ook recht op een uitkering rouwverlof vanaf de dag van overlijden van hun kind of partner, gedurende maximaal 10 dagen. Dit rouwverlof biedt de nodige tijd en ruimte om te rouwen en zaken te regelen na het verlies van een dierbare. Het is belangrijk om te weten dat de uitkering rouwverlof een forfaitair bedrag is en dat je deze uitkering alleen kunt aanvragen als je jouw zelfstandige activiteit tijdens deze periode volledig stopzet.
Lees meer
Ziekte en ongeval
Langdurig ziek, na een ongeval tijdelijk arbeidsongeschikt, of invalide? Als zelfstandige heb je recht op deze uitkeringen.
Lees alles over ziekte en ongevalOverbruggingsrecht
Wat als je zaak kopje onder gaat of je ze tijdelijk moet stopzetten? Ontdek hier hoe jij je overbruggingsuitkering aanvraagt.
Lees alles over overbruggingsrechtOverbruggingsrecht aanvraagformulier verzaking
Aanvraagformulier verzaking
Lees alles over overbruggingsrecht aanvraagformulier verzakingTerugvordering overbruggingsrecht
Je wordt geconfronteerd met een terugvordering van het overbruggingsrecht. Welke stappen kan je hiertegen ondernemen?
Lees alles over terugvordering overbruggingsrechtGeboorte
Proficiat: je verwacht een kindje. Ook als zelfstandige heb je recht op gezinsvoordelen. Je ontdekt ze hier.
Lees alles over geboorteRouwverlof zelfstandige
Als zelfstandige rouwverlof aanvragen en een uitkering ontvangen? Hier lees je er alles over.
Lees alles over rouwverlof zelfstandigeMantelzorg
Je loopbaan onderbreken of tijdskrediet nemen om je gehandicapte kind of zieke partner te verzorgen? Dit zijn je mogelijkheden.
Lees alles over mantelzorg