Op deze pagina
- Wat is progressieve tewerkstelling?
- Gedeeltelijke werkhervatting
- Aangepast werk
- Progressieve werkhervatting: gewaarborgd loon
- Uitkering progressieve werkhervatting voor werknemers
- Progressief werken als zelfstandige: andere regeling uitkering
- Progressief werken: de voorwaarden
- Afwijking 1/3-regel en 3 uren-regel bij gedeeltelijke werkhervatting na ziekte of een ongeval
- Wat bij stopzetting van de progressieve tewerkstelling?
- Progressief werken na arbeidsongeval?
- Begeleiding re-integratieplan
- Laat je begeleiden door experten
Ook interessant
Op deze pagina
- Wat is progressieve tewerkstelling?
- Gedeeltelijke werkhervatting
- Aangepast werk
- Progressieve werkhervatting: gewaarborgd loon
- Uitkering progressieve werkhervatting voor werknemers
- Progressief werken als zelfstandige: andere regeling uitkering
- Progressief werken: de voorwaarden
- Afwijking 1/3-regel en 3 uren-regel bij gedeeltelijke werkhervatting na ziekte of een ongeval
- Wat bij stopzetting van de progressieve tewerkstelling?
- Progressief werken na arbeidsongeval?
- Begeleiding re-integratieplan
- Laat je begeleiden door experten
Ook interessant
Re-integratiebeleid en progressieve werkhervatting
Belgische werkgevers krijgen meer en meer te maken met langdurige afwezigheid van werknemers door ziekte. Het is dus aan te raden om een praktisch re-integratiebeleid te voorzien om zo werknemers na langdurige arbeidsongeschiktheid – na een ziekte of een ongeval – vlot en succesvol te laten terugkeren naar de werkvloer. Progressieve werkhervatting is dan een handige oplossing.
Wat is progressieve tewerkstelling?
Progressieve werkhervatting of tewerkstelling houdt in dat een werknemer die lange tijd arbeidsongeschikt was door een ziekte of ongeval, alvast gedeeltelijk terug aan het werk gaat alvorens weer fulltime op post te zijn. Dit maakt de overgang makkelijker. Er kan gekozen worden voor gedeeltelijke werkhervatting of aangepast werk.
Gedeeltelijke werkhervatting
Een werknemer die gebruikmaakt van progressieve werkhervatting, kan gedurende een specifieke periode deeltijds werken, bijvoorbeeld 50% van de werkuren van vóór de arbeidsongeschiktheid. Dit wordt dan na een tijdje opgetrokken tot 75% en uiteindelijk tot 100%.
Aangepast werk
Ook aangepast werk is een mogelijkheid, rekening houdend met de gezondheidstoestand van de werknemer. Het kan dan gaan over de aard van het werk, het werkvolume, enz. De terugkeer naar het ‘normale’ takenpakket gebeurt ook in dit geval stapsgewijs.
Progressieve werkhervatting: gewaarborgd loon
Bij progressieve werkhervatting ontvangt de werknemer in kwestie loon voor de gepresteerde uren in die periode plus een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor het overige gedeelte.
Uitkering progressieve werkhervatting voor werknemers
Als je werknemer in het kader van progressief werken maximaal 20% van een voltijdse baan in je bedrijf werkt, behoudt deze de uitkering voor volledige arbeidsgeschiktheid. De uitkering daalt vervolgens stapsgewijs naargelang het aantal werkuren weer stijgt.
Progressief werken als zelfstandige: andere regeling uitkering
Als je als zelfstandige voor progressieve tewerkstelling opteert, krijg je gedurende de eerste 6 maanden van de werkhervatting dezelfde uitkering als voorheen. Vanaf de 7de maand daalt de uitkering met 10%. Vanaf het 4de jaar ben je verplicht om een inkomensverklaring in te vullen: je verliest dan een deel van, of de volledige uitkering als je meer dan een bepaald bedrag verdient.
Progressief werken: de voorwaarden
Sowieso kan progressieve tewerkstelling enkel gebeuren indien de adviserend arts van het ziekenfonds dit toelaat. Verder moet de werknemer tijdens de gedeeltelijke werkhervatting minstens een derde van de uren presteren die andere werknemers met eenzelfde functie presteren. Bovendien moet elke werkperiode minstens 3 uur lang zijn. Al kan er sinds 2022 wel afgeweken worden van die regels in bepaalde gevallen.
Afwijking 1/3-regel en 3 uren-regel bij gedeeltelijke werkhervatting na ziekte of een ongeval
In bepaalde sectoren, bedrijfscategorieën, ondernemingstakken of categorieën van werknemers waarop de 1/3-grens niet kán worden toegepast, mag je ervan afwijken. Deze sectoren, e.d. liggen vast in een KB.
Daarnaast is een afwijking op de 1/3-regel en de 3 uren-regel (als de werknemer ermee instemt) ook mogelijk als:
-
de werknemer toelating heeft van de adviserend arts in het kader van de ziekteverzekering voor werknemers;
-
je als zelfstandige met progressieve werkhervatting het werk hervat als werknemer, met toelating van de adviserend arts in het kader van de ziekteverzekering voor zelfstandigen en meewerkende echtgenoten.
Wat bij stopzetting van de progressieve tewerkstelling?
Nu kan het gebeuren dat je werknemer tijdens de periode van progressieve tewerkstelling terug volledig arbeidsongeschikt wordt door een ziekte of privé-ongeval. In dat geval geldt gedurende de eerste 20 weken van de progressieve tewerkstelling de zogenaamde neutralisatieregeling.
Die houdt in dat je als werkgever dan niet meer verplicht bent om een gewaarborgd loon te betalen. De werknemer ontvangt tijdens die nieuwe periode van volledige arbeidsongeschiktheid – ook als daar een nieuwe reden voor is – een volledige ziekte-uitkering in de plaats. Hervalt je werknemer na die eerste 20 weken? Dan heeft die persoon recht op een gewaarborgd loon.
Progressief werken na arbeidsongeval?
Ook na een arbeidsongeval of beroepsziekte is progressieve tewerkstelling mogelijk. De neutralisatieregeling is dan echter sowieso niet van toepassing. Als je werknemer dus opnieuw arbeidsongeschikt wordt tijdens de periode van progressieve werkhervatting, moet je als werkgever een gewaarborgd inkomen betalen.
Begeleiding re-integratieplan
Een doordacht re-integratieplan maakt deel uit van een degelijk verzuimbeleid en preventie van verzuim. Je wil als werkgever namelijk optimaal voorbereid zijn om zo de continuïteit van je bedrijf te garanderen én je wil het mentale en fysieke welzijn van je personeel op punt houden om de kans op ziekteverzuim te verkleinen.
Laat je begeleiden door experten
Een degelijk re-integratiebeleid vergroot de kans op een succesvolle terugkeer naar de werkvloer van je langdurig afwezige werknemer. Onze experten hebben een ruime kennis van het wettelijke kader en ondersteunen je in de zoektocht naar een duurzame oplossing.