Vorige

Woonplaatsverklaring buitenlandse seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw

Buitenlandse seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw moeten in principe geen belastingaangifte indienen. Om deze vrijstelling te genieten moet echter aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de seizoenarbeider o.m. tijdig een woonplaatsverklaring bezorgen aan zijn werkgever.

Samenvatting
  • Sinds 2022 moet de buitenlandse seizoenarbeider o.a. een ‘woonplaatsverklaring’ bezorgen aan zijn werkgever om vrijgesteld te zijn van een belastingaangifte in België. Deze verklaring moet voor elke arbeidsovereenkomst worden overhandigd en uiterlijk op de dag van de eerste betaling van de bezoldiging van die arbeidsovereenkomst.
  • De werkgever zelf moet deze woonplaatsverklaring bewaren. Hij moet het ook melden aan zijn sociaal secretariaat met het oog op de fiscale fiche van de seizoenarbeider.  
Situering

Onder een aantal voorwaarden zijn buitenlandse seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw sinds 2021 vrijgesteld van een belastingaangifte in België.

Voor deze buitenlandse seizoenarbeiders is de ingehouden bedrijfsvoorheffing, die sinds 25 maart 2021 18,725 procent bedraagt, dus voor de Belgische fiscus meteen ook de eindbelasting.
Voornamelijk de buitenlandse werknemers die louter bezoldigingen genieten met toepassing van het rsz-gunstregime voor gelegenheidsarbeiders in de land- en tuinbouwsector (*) vallen onder deze aangiftevrijstelling.

Deze vrijstelling geldt enkel voor de buitenlandse seizoenarbeiders die fiscaal gezien als niet-inwoner worden gezien. Voor wie ingeschreven is in het rijksregister, wat bijvoorbeeld het geval is voor Oekraïners met het statuut van ‘tijdelijke beschermde’, geldt de vrijstelling dus niet!

Sinds 2022 geldt een bijkomende voorwaarde om de aangiftevrijstelling te genieten: de seizoenarbeider moet aan zijn werkgever een ‘woonplaatsverklaring’ bezorgen, en dit uiterlijk voor de eerste betaling door die werkgever.
Het betreft een verklaring

  • van de fiscale administratie van het land waar hij fiscaal gezien inwoner is, die bevestigt dat hij er inderdaad fiscaal als inwoner beschouwd wordt;
  • of een verklaring waarbij de officiële woonplaats wordt vastgesteld door een andere overheidsadministratie van de woonstaat van de werknemer, mits die overheidsadministratie bevoegd is om de burgerlijke woonplaats vast te stellen.

Het certificaat draagt vaak de Engelstalige titel ‘certificate of residence’.
Een ID-kaart waarop het adres van de werknemer wordt vermeld, volstaat niet.

(*) Dit betreft een rsz-gunstregime in de land- en tuinbouwsector waarbij, onder bepaalde voorwaarden, de sociale zekerheidsbijdragen berekend worden op basis van fictieve forfaitaire daglonen i.p.v. de reële bezoldiging van de werknemer.

Werkgever moet woonplaatsverklaring bijhouden

Oorspronkelijk moest de werkgever de woonplaatsverklaring overmaken aan de fiscus. Die verplichting werd in juli 2022 geschrapt. De werkgever moet de woonplaatsverklaring voortaan louter ter beschikking houden van de FOD Financiën.

Vermelding overhandiging woonplaatsverklaring op de fiscale fiche

De werkgever moet op de fiscale fiche van de werknemer – fiche 281.10 – aanduiden dat de werknemer de aangiftevrijstelling geniet en de woonplaatsverklaring aan de werkgever bezorgde. Het betreft meer specifiek het vak 26 ‘seizoenarbeider niet-inwoner in de land- en tuinbouw onderworpen aan de bevrijdende bedrijfsvoorheffing’.

Wanneer de fiscale fiche door het sociaal secretariaat wordt opgemaakt moet de werkgever bijgevolg doorgeven wanneer een buitenlandse seizoenarbeider een woonplaatsverklaring overmaakt aan hem. Zo niet zal de fiscale fiche van de werknemer een fout bevatten.

Een woonplaatsverklaring voor elke tewerkstelling

Een aan de werkgever overhandigde woonplaatsverklaring geldt sinds juli 2022 niet meer voor het hele betrokken inkomstenjaar. Wanneer een seizoenarbeider gespreid over het jaar meer dan één keer wordt tewerkgesteld bij dezelfde werkgever met onderscheiden arbeidsovereenkomsten, moet hij telkens een woonplaatsverklaring overhandigen aan de werkgever. Doet de buitenlandse seizoenarbeider dit niet voor elke arbeidsovereenkomst, dan moet hij voor dat jaar dus toch een belastingaangifte indienen bij de FOD Financiën.

Opdat het sociaal secretariaat een correcte fiscale fiche kan opstellen moet de werkgever dus voor elke arbeidsovereenkomst melden of de seizoenarbeider een woonplaatsverklaring overmaakte aan de werkgever.

Bronnen:

Opleiding over internationale tewerkstelling

Meer weten over buitenlanders tewerkstellen in België? De formaliteiten en regels kennen? Volg de opleiding. 

Deel dit artikel