Vorige

Werken op een feestdag

Met 1 november, 11 november en nadien ook 25 december en 1 januari in het verschiet, komen er nog vier wettelijke feestdagen aan. Mag je jouw werknemers tewerkstellen op deze dagen? Onder welke voorwaarden mag je dit dan doen? Op welk loon heeft jouw werknemer recht?

Principieel verbod

Op een wettelijke feestdag mag in principe niet gewerkt worden. Jouw (voltijdse) werknemer heeft recht op tien feestdagen per jaar waarop je hem niet mag tewerkstellen, maar waarop hij wel loon ontvangt. 

Er bestaan echter een aantal uitzonderingen op deze regel: in de gevallen waarin zondagsarbeid is toegestaan, mag je een werknemer ook laten werken op een feestdag.  Zo zijn er uitzonderingen voor de horeca, de gezondheidszorg, de distributiesector en voor werkgevers die bepaalde handelsactiviteiten uitoefenen of die op bepaalde locaties (toeristische zones) gevestigd zijn. Deze lijst kan onder andere nog worden aangevuld met activiteiten die niet op een andere dag kunnen gebeuren en een deelname aan jaarbeurzen. 

Een overzicht van alle mogelijkheden om op zondag te werken, kan je vinden in afdeling 34, III van de Sociale Gids of hoofdstuk 30.3 van je Sectorale Gids in Trefzeker.

Een voorbeeld kan meer duidelijkheid brengen. Tijdens de feestdagen draaien de zaken goed in je bakkerij. Je wil graag extra personeel inschakelen op kerstdag. Dit kan vallen onder de uitzonderingsregel.

Recht inhaalrust

Als je werknemer werkt op een feestdag (zonder dat er overuren worden gepresteerd) zal hij recht hebben op betaalde inhaalrust. Meer specifiek gelden de volgende regels:

  • een voltijdse werknemer die langer dan vier uur gewerkt heeft op een feestdag heeft recht op een volledige dag inhaalrust;
  • een voltijdse werknemer die vier uur of minder gewerkt heeft op een feestdag, heeft recht op een halve dag inhaalrust (op te nemen voor of na 13 uur). Tijdens die dag mag er bovendien niet langer dan vijf uur gewerkt worden;
  • bij een deeltijdse werknemer is de inhaalrust gelijk aan de werkelijke duur van de arbeid op de feestdag.

Deze inhaalrust moet in principe worden opgenomen binnen de zes weken na de feestdag. Je sector kan een andere termijn bepalen. 

Bovendien moet de betaalde inhaalrust effectief zijn en moet deze dus steeds samenvallen met een normale arbeidsdag van de werknemer.

Recht op loon

Voor prestaties op een feestdag betaal je als werkgever in principe het normale loon voor de geleverde prestaties van de werknemer, inclusief de premies zoals ploegen- of nachtpremies. Sommige sectoren voorzien extra vergoedingen voor arbeid op een feestdag.

Let op: jouw werknemer heeft daarentegen geen recht op loon voor de feestdag wanneer hij zonder rechtvaardiging afwezig is geweest op de gewone arbeidsdag die aan de feestdag voorafgaat of erop volgt.

Je kan alles nog eens nalezen in afdeling 3, 33 en 34 van de Sociale Gids op Trefzeker. Heb je nog vragen? Dan kan je steeds contact opnemen met jouw dossierbeheerder bij Acerta.

Deel dit artikel