Vakbondsactie op 28 juni
Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een actiedag aangekondigd op 28 juni 2023.
Syndicale actie op 28 juni 2023
Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op 28 juni 2023 een actiedag met als thema "het recht op collectieve actie". De aangekondigde actiedag wordt beschouwd als een stakingsdag en kan aanleiding geven tot afwezigheden bij sommige werkgevers.
Deelnemers
Een werknemer die deelneemt aan de acties, werkt niet en heeft geen recht op gewaarborgd dagloon. Een werknemer die staakt moet niet door zijn werkgever vergoed worden.
Je kan als werkgever je werknemer niet verbieden om deel te nemen aan die acties noch kun je die werknemer sanctioneren omdat die persoon die dag niet werkt. Staken is een recht van de werknemer. Het is geen ongeoorloofd afwezigheid.
Werkwilligen
Betoging
De werknemer die niet deelneemt aan een actie, maar er hinder door ondervindt en niet of niet tijdig op het werk geraakt, heeft enkel recht op gewaarborgd dagloon, indien hij kan aantonen dat de vertraging te wijten is aan een onvoorziene gebeurtenis op weg naar het werk die zich buiten de wil van de betrokken werknemer voordoet. Hij moet bovendien redelijke inspanningen geleverd hebben om de onderneming te bereiken. Hij mag uiteraard niet zelf deelgenomen hebben aan de actie.
Meestal worden betogingen ruim op voorhand aangekondigd en in de media besproken, dat is ook nu het geval. In dit geval zal de reden van vertraging of de eventuele afwezigheid dus niet onverwacht zijn en de werknemer heeft de mogelijkheid om maatregelen te nemen zodat hij tijdig op zijn werk geraakt. Als de werknemer in deze situatie niet of te laat op zijn werk aankomt, zal hij geen recht hebben op gewaarborgd dagloon.
Staking in de eigen of een andere onderneming
De niet stakende werknemers die hun gewone werkdag presteren, moeten uiteraard hun loon voor die dag krijgen. Een probleem doet zich voor wanneer werkwillige werknemers hun arbeid niet kunnen uitvoeren omwille van een stakingsactie in de eigen of een andere onderneming. De werkgever heeft immers een contractuele plicht om zijn werknemers werk te geven. Enkel indien een stakingsactie overmacht uitmaakt in hoofde van de werkgever, zal de werkgever ontheven zijn van de verplichting om niet-stakers te laten werken en, daarmee samenhangend, hun loon te betalen.
De vermeende overmachtssituatie (in dit geval staking) moet aan 3 voorwaarden voldoen:
- De staking moet onvoorzienbaar zijn en onvermijdelijk;
- De staking moet het de werkgever onmogelijk maken zijn werkwillige werknemers verder tewerk te stellen;
- De werkstaking mag geen fout uitmaken die toerekenbaar is aan de werkgever.
Als aan bovenstaande voorwaarden voldaan is, kan de RVA tussenkomen en de niet-stakers uitkeringen betalen wegens tijdelijke werkloosheid, als het beheerscomité van de RVA de staking erkent. Aan de werknemers die dit vragen, moet de werkgever een werkloosheidsformulier C.3.2 – Werkgever en een controleformulier C.3.2.A afleveren. U kan uiteraard ook opteren voor de elektronische Aangifte Sociaal Risico (ASR). Bij het geven van erkenning houdt het RVA-beheerscomité vooral rekening met het feit of de betrokken werknemers behoren tot de arbeidseenheid waarin zich stakende werknemers bevinden en of zij ook geen belang kunnen hebben bij de inwilliging van de eisen van de stakers.
Stakingspiket bij de toegang tot het bedrijf of industrieterrein
Indien de werknemer het werk niet kan aanvatten omwille van een stakingspiket bij de ingang van het bedrijf, wordt aangenomen dat hij al op het werk is aangekomen. De werknemer bevindt zich dan in dezelfde situatie als de werkwillige die zijn werk niet kan uitvoeren omwille van een staking in de onderneming (zie hierboven). Als ook hier voldaan is aan de voorwaarden van een overmachtssituatie, dan heeft de werknemer geen recht op gewaarborgd dagloon. Hij kan dan een uitkering voor tijdelijke werkloosheid krijgen.
De vraag rijst of een werknemer die reeds op een stakingspiket stuit bij de ingang tot het industrieterrein, ook verondersteld wordt al op het werk aangekomen te zijn. De meningen hierover zijn verdeeld, maar logischerwijs kan een werknemer in een dergelijke situatie slechts gewaarborgd dagloon ontvangen indien hij bewijst voldoende inspanningen te hebben geleverd om op het werk te geraken.
Telewerk
Natuurlijk mag je als werkgever met je werknemers afspreken dat zij die dag thuis werken. Dit kan het alternatief zijn dat problemen over het al dan niet aankomen op het werk en het werken zelf, vermijdt.