Nieuwe rechtspositieregeling Vlaamse lokale besturen
De Vlaamse regering heeft op 20 januari het besluit voor de nieuwe rechtspositieregeling definitief goedgekeurd. Als het rechtspositiebesluit gepubliceerd is, dan zet het de deur open voor een personeelsbeleid op maat bij lokale besturen.
Wat is een rechtspositieregeling?
De rechtspositieregeling beschrijft de rechten en plichten van werknemers in dienst bij lokale overheden. Het gaat o.a. over de selectie van het personeel, de loopbaan, het salaris, vergoedingen, verloven en afwezigheden… Het besluit omvat de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling.
Verschillen statutairen en contractanten wegwerken
De nieuwe rechtspositieregeling helpt met het verder wegwerken van de verschillen tussen statutaire en contractuele medewerkers, zoals de proeftijd, verlof en afwezigheden. Naast het besluit voor de nieuwe rechtspositieregeling wil de Vlaamse regering ook werk maken van een nieuwe ontslagregeling voor statutairen. Dit is dan weer een uitwerking van de belofte uit het regeerakkoord 2019-2024 om de ontslagregeling voor statutairen gelijk te stellen met die van contractanten. Het voorontwerp van decreet voor een ontslagregeling van statutairen werd op 10 november 2022 voor de tweede keer goedgekeurd en is voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Het zal nadien nog besproken worden in het Vlaams parlement.
Innovatieve uitbouw loonhuis
In het besluit voor de nieuwe rechtspositieregeling staan enkele vernieuwingen die verrassend innovatief zijn voor lokale besturen. Vlaanderen wil besturen ruimte geven om zelf een stelsel van salarisschalen op te maken binnen een vastgelegd kader. Dat geeft besturen de mogelijkheid om een functieclassificatiesysteem uit te werken met nieuwe functionele loopbanen en eigen regels rond doorstroming in die loopbanen. Diploma’s blijven belangrijk, maar ervaring kan een evenwaardig alternatief worden. Daarnaast is er een eerste aanzet tot de uitbouw van een cafetariaplan.
Re-integratie arbeidsongeschikte medewerkers
Het aantal langdurig arbeidsongeschikte medewerkers neemt toe, ook bij lokale besturen. Hoewel de federale regering al maatregelen neemt, wil ook de Vlaamse regering deze trend doen kenteren. In het nieuwe rechtspositiebesluit staan enkele elementen die de re-integratie moeten bevorderen. Een lokaal bestuur zal bijvoorbeeld kunnen afwijken van de eigen rechtspositieregeling voor individuele gevallen, bv. meer thuiswerk.
Meer autonomie voor lokale besturen
Lokale besturen krijgen meer autonomie, zodat ze een modern personeelsbeleid kunnen invoeren. Elk bestuur zal zelf invulling kunnen (en moeten) geven aan de basisregeling, weliswaar met respect voor de algemene beginselen behoorlijk bestuur. De weg ligt dus open naar een modern en wervend hr-beleid op maat van het lokaal bestuur en de medewerkers!
Volg de opleiding over deze nieuwe rechtspositieregeling
Experten in de sociale wetgeving lokale besturen, Katleen Janssens, Dirk Neefs en Johan Weemaes, lichten het besluit toe. Ze gaan dieper in op belangrijke wijzigingen, nieuwe vrijheidsgraden, opportuniteiten en gemiste kansen.
Geschreven door
Senior Consultant, Acerta Consult