Vorige

Nieuwe mogelijkheid voor chocolatiers om beroep te doen op flexi-jobs

Vanaf 23 april 2023 wordt het toepassingsgebied van de flexi-jobs opnieuw uitgebreid. Deze nieuwe uitbreiding maakt het mogelijk dat chocolatiers in de voedingsnijverheidssector (PC 118) flexi-jobbers kunnen inzetten. Het gaat hier enkel om chocolatiers die hun producten artisanaal vervaardigen en rechtstreeks aan de eindklant verkopen.

De chocoladesector kenmerkt zich door piekmomenten, met drukke feestdagen als Valentijn en Pasen, die flexibel inzetbaar personeel noodzakelijk maken. Deze wetgeving doelt op een gelijke behandeling binnen de sector, door flexi-jobs ook mogelijk te maken in subsector PC 118.14. Zij is tot stand gekomen als tegemoetkoming aan de concurrentie met bakkerijen en banketbakkerijen (PC 118.03) die gelijkaardige chocoladeproducten aanbieden en die al gebruik konden maken van flexi-jobs.

Let op, de uitbreiding gaat enkel om de ondernemingen met als hoofdactiviteit de detailhandel in artisanale chocoladeproducten in gespecialiseerde winkels (NACE-code 47242).

Deze uitbreiding komt bovenop de eerdere uitbreiding van flexi-jobs in andere sectoren die in werking is getreden op 1 januari 2023.

Formaliteiten

De flexi-jobwerknemer moet aan bijzondere voorwaarden voldoen. Er moet een raamovereenkomst en een individuele arbeidsovereenkomst gesloten worden. Dit vereist verschillende documenten afhankelijk of de overeenkomst schriftelijk of mondeling wordt aangegaan. Ook moet een tijdige Dimona-aangifte gebeuren van het type Dimona FLX.

Alle details over de formaliteiten lees je hier.


Bron:
Wet houdende wijziging van de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken wat de uitbreiding van het toepassingsgebied van de flexi-jobs tot de chocolatiers betreft (1) van 27 maart 2023, BS 13 april 2023.

Deel dit artikel