Terug naar overzicht

Laatste rechte lijn naar Sociale Verkiezingen 2020 ingezet

Het is bijna zover: de sociale verkiezingen zijn eindelijk in zicht. Door corona werden ze uitgesteld naar 16 tot 29 november 2020, en werden de regels rond stemmen versoepeld. Trekken jouw werknemers naar de fysieke of digitale stembus, of stemmen ze per post? En wat na de sociale verkiezingen?

Elektronisch stemmen of via post

In de coronacontext gaat veiligheid boven alles. Een stemronde op kantoor is daarom niet de meest wenselijke oplossing. Gelukkig raakte het digitale werken vanop afstand de voorbije maanden goed ingeburgerd, en bestaat nu ook de mogelijkheid om elektronisch te stemmen aan de hand van e-voting.

De sociale partners bereikten eind oktober een akkoord over de omkadering van alternatieve manieren van stemmen tijdens de sociale verkiezingen van november. Was je onderneming van plan de sociale verkiezingen op locatie te organiseren? Dan kan na overleg tussen de werkgever en de representatieve werknemersorganisatie die kandidaten heeft voorgedragen nog steeds gekozen worden het stemmen elektronisch vanop afstand te laten doorgaan, maar wel vanaf de gebruikelijke werkpost. Verder behoort ook stemmen per brief nog steeds tot de mogelijkheden.

Normaal moet een beslissing om te stemmen via e-voting vastliggen op dag X, de dag van het begin van de kiesperiode waarop de verkiezingsdatum (exact 90 dagen later) wordt aangekondigd. Een akkoord voor stemmen per brief kan je later nog sluiten met de vakbonden die kandidaten hebben voorgedragen. Dit tot X+56.

Uitzonderlijke tijden vergen uitzonderlijke maatregelen, dus beslisten de partners dat ook na het verstrijken van deze deadlines nog geldige akkoorden gesloten mogen worden rond e-voting of stemming per brief. Zowel voor e-voting als voor het stemmen per brief worden deze akkoorden nu gesloten met de vakbonden die kandidaten hebben voorgedragen. Uiteraard wordt het wettelijk kader aangepast.

Sociaal overleg in je onderneming organiseren?

Tijdens de opleiding ’10 zaken die je moet weten over de OR en het CPBW’ kom je te weten wat de bevoegdheden van de wettelijke overlegorganen zijn, leer je meer over je verplichtingen als werkgever rond het sociaal overleg en kan je succesvol de organisatie van het sociaal overleg aanvatten.

Marlies Santermans_acerta

Geschreven door

Marlies Santermans

Projectleider sociale verkiezingen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels