Kilometervergoeding 2022 voor dienstverplaatsingen: aanpassing toegelaten maximum
Het belastingvrije maximum van de kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen wordt voortaan vier keer per jaar aangepast. Ondernemingen worden fiscaal gestimuleerd om het belastingvrije maximum ook effectief toe te kennen. Voor de periode maart tot juni 2022 wordt het maximum bovendien aangepast naar 0,402 euro per kilometer.
Update 15 september 2022
Op 2 september 2022 keurde de federale ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed dat uitvoering moet geven aan de onderstaande aangekondigde wijziging inzake de kilometervergoeding. Het ontwerp regelt niet de aangekondigde fiscale stimulans voor ondernemingen. Het ontwerp wordt wel nog voorgelegd aan de sociale partners van de federale openbare sector en de Raad van State. De aangekondigde wijzigingen treden uiteraard pas in werking na een effectieve wijziging van de regelgeving.
Samenvatting
- Voor de dienstverplaatsingen met de eigen wagen van de werknemer staan de fiscus en de RSZ een vrijgestelde werkgeverstussenkomst per kilometer toe, zij het met een plafond. Deze regeling geldt ook voor bedrijfsleiders voor dienstverplaatsingen met de eigen wagen in opdracht van de vennootschap. Vandaag bedraagt dat plafond 0,3707 euro per gereden kilometer (voor de periode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022).
- De federale regering kondigde aan dat voortaan dit toegelaten plafond ieder kwartaal zal passen, i.p.v. slechts 1 keer per jaar op 1 juli.
- De federale regering kondigde ook aan dat dit plafond voor de periode maart tot juni 2022 zal optrekken naar 0,402 euro per kilometer.
- Tot slot kondigde de federale regering aan om werkgevers fiscaal te stimuleren om het effectief maximumbedrag toe te kennen. Hoe deze fiscale stimulans er uit zal zien is nog onduidelijk. Het is ook onduidelijk of deze stimulans ook zal gelden voor kilometervergoedingen toegekend aan bedrijfsleiders.
Hoeveel is de wettelijke kilometervergoeding in 2022?
Als een werknemer kosten maakt die eigenlijk de werkgever hoort te dragen, moet de werkgever die gemaakte kosten in principe vergoeden. Het is evenwel niet altijd evident om de precieze kost te berekenen. Iets wat in het bijzonder het geval is wanneer een werknemer zijn eigen wagen gebruikt voor dienstopdrachten. Hierbij bestaat er bijgevolg een breed gebruik om een tussenkomst te voorzien onder de vorm van een vaste vergoeding per gereden kilometer, los van de werkelijke kost van de dienstverplaatsing. Een forfaitaire kilometervergoeding dus, die geldt voor dienstverplaatsingen met zowel een goedkoop twee PK’tje als voor dienstverplaatsingen met een peperdure Rolls-Royce.
Zowel de fiscus als de RSZ aanvaarden zo’n forfaitaire kilometervergoeding, mits een plafondbedrag niet overschreden wordt. Vandaag bedraagt dit plafond 0,3707 euro per kilometer. Sinds geruime tijd wordt dit plafond jaarlijks, met ingang van 1 juli, aangepast in functie van de evolutie van de brandstofprijzen.
De fiscus aanvaardt deze regeling overigens enkel voor zover de dienstverplaatsingen niet meer dan 24.000 afgelegde kilometer per jaar bedragen. De rechtsgeldigheid van deze begrenzing staat wel ter discussie.
De fiscus en de RSZ voorzien dus louter een plafond. Er geldt geen algehele verplichting om dit maximum ook effectief toe te kennen. Een lagere kilometervergoeding komt in realiteit voor. Het is evenwel ook mogelijk dat op ondernemings- of sectorniveau de toekenning van het plafondbedrag bedongen werd.
De bovenstaande regeling geldt ook voor bedrijfsleiders die met hun eigen wagen dienstverplaatsingen maken voor hun vennootschap.
Wat zijn de nieuwe regels in 2022?
Van een jaarlijkse aanpassing naar een trimestriële aanpassing
Op 3 juni 2022 besliste de federale regering om het plafond voortaan niet meer jaarlijks maar elk kwartaal aan te passen.
Maart tot juni 2022: maximum van 0,402 euro
Een tweede maatregel van de federale regering betreft een verhoging van het plafond naar 0,402 euro per kilometer. Deze verhoging geldt voor de periode maart tot juni 2022. Dus grotendeels met terugwerkende kracht.
Fiscale stimulans voor ondernemingen
Tot slot besliste de federale regering werkgevers te zullen aanmoedigen om de maximale kilometervergoeding toe te kennen, en dit via een belastingkrediet. Deze aanmoediging zou niet alleen gelden in de vennootschapsbelasting, maar eveneens in de personenbelasting en in de rechtspersonenbelasting. Verdere details over deze maatregel ontbreken nog.
Voorbehoud
Bovenstaande informatie is gebaseerd op persberichtgeving van de federale ministerraad en van de federale minister van Financiën. De maatregelen vereisen nog aanpassingen in de regelgeving. Vooralsnog bevestigde de minister niet zonder voorbehoud dat de verhoogde kilometervergoeding, in afwachting van een aanpassing van de regelgeving, nu reeds toegekend mag worden.
In sommige ondernemingen en sectoren geldt het engagement om stelselmatig het toegelaten plafond toe te kennen aan werknemers. Of deze ondernemingen en sectoren nu reeds de verhoogde kilometervergoeding moeten toekennen, hangt af van de concrete bewoording van dat engagement. Indien het engagement bijvoorbeeld verwijst naar het bedrag vermeld in het Koninklijk Besluit van 18 januari 1965, dan moet men de hogere kilometervergoeding pas verplicht toekennen nadat dit koninklijk besluit gewijzigd werd. Afhankelijk van de precieze bewoording van deze wijziging is het bijgevolg zeker mogelijk dat deze ondernemingen of sectoren ook de reeds toegekende kilometervergoedingen voor de periode maart – juni 2022 zullen moeten corrigeren.
Bron:
- Persconferentie federale regering, 3 juni 2022
- Persbericht federale minister van Financiën, 3 juni 2022
- Persbericht FOD Kanselarij van de Eerste Minister, 2 september 2022