Heropstart na corona: versoepelde inzetbaarheid van studenten in verschillende sectoren
Heb je je zaak recentelijk kunnen heropstarten en heb je nood aan extra helpende handen, of ben je op zoek naar extra werkkrachten, dan kunnen studenten in de coronarelance een belangrijke extra ondersteuning bieden. Omwille van de coronapandemie is de inzet van studenten in verschillende sectoren versoepeld om deze werkgevers een duwtje in de rug te geven. We lijsten de mogelijkheden voor je op.
Studentenjobs, hoe zit dat weer?
Je moet met je student een arbeidsovereenkomst voor studentenarbeid sluiten. In dit artikel kan je alle spelregels voor het inzetten van studenten terugvinden.
Een jobstudent aanwerven is fiscaal en sociaal voordelig, wanneer de student maximaal 475 uur per jaar presteert. Dit contingent kan volledig en in overleg met jou vrij opgenomen worden. Het is aan te raden na te gaan hoeveel uren je potentiële jobstudent er elders misschien al heeft opzitten vooraleer de studentenovereenkomst te sluiten. Werkt de student meer uren? Dan betaal je de gewone sociale zekerheidsbijdragen.
Studenten en tijdelijke werkloosheid
Door de coronapandemie hebben heel wat bedrijven te maken gehad met tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. We herinneren je eraan dat zolang een deel van je vaste medewerkers tijdelijk werkloos is, je geen studenten of andere flexibele krachten mag aanwerven voor het werk dat zij normaal doen. Als je extra werkkrachten nodig hebt, zal je dus eerst je vaste medewerkers opnieuw moeten inschakelen. Meer informatie hierover en de uitzonderingen op deze regel vind je hier terug.
Zorg en onderwijs: 1 april t.e.m. 30 juni 2021
Ben je werkgever in de zorgsector of het onderwijs, dan tellen de gewerkte uren van je student(en) niet mee voor het contingent van 475 uren. Tot de zorgsectoren behoor je als je ressorteert onder PC 318, 319, 330, 331 en 332 of in één van deze sectoren uitzendkrachten (PC 322) inzet. Ook de vaccinatiecentra worden tot de zorg gerekend.
De neutralisatieregel voor deze sectoren geldt tot en met 30 juni 2021. Dit wil zeggen dat je een jobstudent deze periode kan laten werken aan het voordelige tarief van de solidariteitsbijdragen, zonder dat je moet nagaan of de student nog uren over had van zijn jaarlijks contingent van 475 uren. Je moet ook geen bedrijfsvoorheffing inhouden op het loon dat de student voor deze prestaties ontvangt.
Je student hoeft zich geen zorgen te maken aangezien de neutralisatieregel ook wordt doorgetrokken naar het recht op groeipakket en bij het beoordelen of hij nog fiscaal ten laste kan zijn.
Om beroep te doen op deze regeling, moet je de te reserveren uren doorgeven zoals je dat in niet Corona tijden zou doen. Je verricht een Dimona STU, waarin je het voorzien aantal uren meedeelt. Je wordt door de RSZ geïnformeerd dat de aangifte in orde is.
Goed om weten is dat jongeren op het werk niet mogen worden blootgesteld aan biologische agentia van klasse 3, tot welke groep COVID-19 wordt gerekend. Zo kan je jobstudenten niet inzetten op afdelingen met een verhoogde blootstelling zoals spoed- en COVID-afdelingen in ziekenhuizen of isolatiekamers in woonzorgcentra. Stel je jobstudenten te werk die doorheen het jaar stage lopen omdat zij omwille van de aard van hun opleiding (bv. geneeskunde, zorgkunde) met die blootstelling moeten leren omgaan, dan geldt het verbod niet mits maximale naleving van alle preventievoorschriften.
Alle sectoren: 1 juli t.e.m. 30 september 2021
De economie werd ernstig geïmpacteerd door de gevolgen van de COVID-19 crisis. Om deze te ondersteunen en je als werkgever flexibiliteit en extra middelen te bieden, wordt voorzien dat alle sectoren studenten zullen kunnen inzetten in het derde kwartaal van 2021 zonder dat deze uren worden meegerekend in het voordeeltarief van 475 uren.
Meer weten over de geldende en toekomstige corona maatregelen? Neem dan zeker een kijkje op onze ‘Veel gestelde vragen’.