Vorige

“Gelukkiger nu ik gezin en zelfstandige activiteit beter kan combineren”

Hoe runt u een start-up of groeiend bedrijf én een gezin? Hebt u als zelfstandige echt meer greep op uw agenda? Laat u inspirerende door deze 3 straffe mama’s met een eigen zaak: Liesbeth, Elke en Sofie.

Liesbeth Diels (35), zelfstandig styliste en zaakvoerster Lilirooz

Nu wel aanwezig op schoolactiviteiten

“Tot vier jaar geleden klopte ik lange dagen als styliste, creatieve organisator en commercieel bediende in loondienst. Ik had nauwelijks greep op mijn agenda en vond dat ik er te weinig voor mijn kinderen was. Ook speciale momenten moest ik missen, zoals het vieren van moederdag op school.”
“Dat is vandaag wel anders. Ik ben de baas van mijn agenda en maak tijd vrij voor activiteiten en huiswerk. Dit neemt niet weg dat ik hard werk als personal styliste. Ik adviseer ook winkeliers en geef salestrainingen bij Fred + Ginger. Daarnaast begon ik mijn eigen label van kraagjes: Lilirooz. Nu al goed voor 40% van mijn business.”

“Die kraagjes zijn een speciaal verhaal geworden. Want ik merkte dat ik en andere vrouwen vaak hemden kochten voor het leuke kraagje, maar het hemdje zelf paste vaak niet. Het zat hier te breed, daar te strak. Een los kraagje leek me een fijne oplossing. Dat het een hype zou worden had ik niet voorzien. Voor ik het wist, lagen de schappen van de grote winkelketens vol met goedkopere versies. Ook de opstart van mijn label Lilirooz versnelde.”
Nu de hype over is, draait het ook bij mij rustiger. Wat goed is. Ik kan het label op mijn tempo en met aandacht voor duurzaamheid en eerlijkheid uitbouwen.
Intensief. Dat is het. Want ik doe alles zelf: het zoeken van verkooppunten, spreken met de winkeliers, de nieuwe collectie voorstellen, afspraken maken met Belgische producenten… tot en met het leveren van haar kraagjes in de dertig verkooppunten in ons land.”

“Ik wist dat ik ooit als zelfstandige zou starten. Dat zit er al van jonge leeftijd in. Ik ben een doener. En plots was er die drang om ook echt te springen. Mijn kinderen zaten op school, lieten me ‘s nachts slapen, begrepen dat ik wel eens een telefoontje moest beantwoorden en hadden minder zorg nodig. Het was dan ook tijd.
“Aan twijfelaars wil ik adviseren om angst niet te laten winnen. Bereken eerst op papier of je verhaal financieel wel klopt. En ook al is de realiteit anders, vaak geeft het je wel een richting van hoelang je je zelfstandige activiteit kan proberen of wat je anders moet doen.
Mocht het toch mislukken? Dat is niet erg. Je leert zoveel met het oprichten van een eigen zaak. Ongelooflijk al welke mensen, inzichten, ervaringen en mentaliteit ik voor eeuwig meeneem.”

Waarom Liesbeth een gelukkige zelfstandige is?

  • Ik beheer mijn eigen agenda.
  • Ik werk ‘s avonds als de kinderen in bed liggen.
  • Ik bouw mijn onderneming op mijn tempo uit.
  • Ik ga voluit voor duurzaamheid en eerlijkheid.
  • Ik drink regelmatig een koffie met andere onderneemsters.

www.lilirooz.com

Elke Notebaert (37), zaakvoerster vroedvrouwenpraktijk De Wolk

Ik geef mezelf nu tijd voor mij en mijn gezin

“Het ging hard de afgelopen jaren. Ik werd Vroedvrouw van het jaar 2017. De vroedvrouwenpraktijk De Wolk die ik had opgestart vanuit mijn solopraktijk, groeide als kool. Zo kon ik helemaal doen wat ik wilde: mama’s positief stimuleren, hen in hun kracht zetten.”
“Dat doen we vandaag. We steunen en helpen hen tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en nadien. Maar we doen meer. Ons team van 7 vroedvrouwen vullen we aan met een psycholoog, een kinderdiëtist, een kinesist en een dans- en bewegingstherapeut. Door deze allround aanpak verkleinen we de stap naar de psycholoog of diëtist die mama’s soms nodig hebben. En zorgen we voor sociale activiteiten met andere mama’s. In totaal hielpen we 681 baby’s en mama’s in 2017.”

“‘Hoe doe je dat toch?, vroegen mijn vriendinnen me steeds. ‘Door minder te slapen’, luidde mijn antwoord laconiek. Het werd een running gag met hashtag #ikslaapminder onder mijn vriendinnen. Maar deze vrolijkheid deed de waarheid geweld aan.
Ik had al veel werk, moest actief zijn op sociale media, wilde steeds bereikbaar zijn, zag de berg administratie enkel maar groeien, deed opnieuw mee wachtdiensten toen collega’s uitvielen, enzovoort.
Ik mocht dan een workaholic zijn, mijn werkijver ging ten koste van mijn gezin, mijn man én mezelf. Het was niet gezond dat de groepspraktijk maar één deur van mijn living verwijdert was en er overal in huis administratie slingerde. Ook over deze donkere kant van de medaille ben ik graag eerlijk.”

“Omdat het niet meer lukte mijn hoofd leeg te maken, bouw ik nu een rustpauze in. Ik maak drie maanden mijn agenda leeg en start in september opnieuw na een timemanagement opleiding en striktere greep op mijn agenda en werkuren. Net zoals ik mild ben tegen klanten en collega’s moet ik ook mild zijn voor mezelf. Dit lukt me dankzij mijn man die me hielp de living werkvrij te maken én dankzij het team van de groepspraktijk.
Alle zelfstandigen die voor de praktijk werken, dragen een klein percentage af. Zo heb ik ondertussen toch een inkomen. Met mijn boekhouder heb ik berekend dat ik zo een half jaar zou kunnen thuisblijven.”

Waarom Elke een gelukkige zelfstandige is?

  • Ik heb als zelfstandige sterk greep op mijn job en takenpakket.
  • Ik geniet van het sterke team dat ook zonder mij verder werkt.
  • Ik kan mijn taken verdelen onder het hele team.
  • Ik huur een freelance administratieve kracht in.
  • Ik geniet van de energie dat het helpen van mensen me geeft.

www.vroedvrouwenpraktijkdewolk.be

Sofie Jerumanis (42), HR- veiligheids- en marketingmanager bij Wim Verhuur

Ik besliste ervoor te gaan

“In 2007 ruilde ik mijn job als lerares Frans in voor het machineverhuurbedrijf van mijn man. Toen al was Wim Verhuur vanuit de tomatenserre van zijn ouders al naar een middelgroot bedrijf gegroeid. Sindsdien gaan de cijfers helemaal door het dak. Zo zijn we dit jaar ongeveer 50% groter dan vorig jaar, met 45 medewerkers, meer dan 2.000 tuin- en bouwmachines in verhuur en een omzet van 11 miljoen euro. In 2017 kochten we voor 10 miljoen euro aan machines en een nieuw bedrijfsgebouw voor 9 miljoen euro. Ons doel voor de toekomst? Tegen 2020 het meest innovatieve verhuurbedrijf zijn.”

“Ik heb Wim altijd laten doen. Ik was zowel de manager van ons gezin met drie kinderen als dat ik in het bedrijf was.
Zo combineerde ik de twee, tot ik de knoop doorhakte: mijn buikgevoel vertelde me dat ik voluit voor het bedrijf mocht gaan. ‘Ons vierde kind’, noemen we het wel eens. Daarop zocht ik opvang voor thuis. Een babysit haalt nu onze kinderen twee keer per week van school op, maakt eten en helpt met het huiswerk. Ook mijn schoonouders springen vaak in.
Ik koos ervoor om op woensdagmiddag en in het weekend thuis te zijn.”

“Ik begon als operationele, tot ik voelde dat ons bedrijf meer nodig had dan extra werkmensen. We hadden structuur nodig, een strategische visie, een externe raad van advies, een businessplan. Dit plan schreef ik tijdens de Vlerick-opleiding: KMO Excellence. Vorig jaar tijdens de Executive Master Class HR werkte ik een project uit om de communicatie in het steeds grotere bedrijf vlot te laten lopen en de betrokkenheid te behouden.
Want dat vind ik essentieel. Zelf wil ik elke dag tussen onze mensen zijn, weten wat hun job inhoudt en hun interesses zijn.”

“Ik ben net als Wim ondernemend. En dus wil ik actie. Het moet vooruit gaan, ook bij mijn kinderen. Daarbij moet niet alles perfect. Als ze iets minder voor de dag komen of we een cadeautje voor een feestje missen, dan is dat zo. We lossen het altijd wel op.
Ook geef ik hen al veel verantwoordelijkheid. Als ze me bellen omdat er geen brood is, mogen ze naar de bakker gaan. Of de oudste vraag ik alvast de aardappelen op te zetten.
Ze leren hun plan te trekken. Ook springen ze al eens bij in het bedrijf. ‘Mag ik een centje?’, vragen ze achteraf. Jaja, hun koopmansgeest is al helemaal in orde.”

Waarom Sofie een gelukkige zelfstandige is?

  • Ik kon mijn intuïtie volgen en bewust kiezen ervoor te gaan.
  • Ik breng meer langetermijnvisie in ons bedrijf.
  • Thuis draait het goed dankzij opvang en schoonouders.
  • Ik zie mijn kinderen groeien en verantwoordelijkheid opnemen.
  • De momenten die we als gezin samenzijn, zijn intenser.

www.wimverhuur.be

Deel dit artikel