Vorige

Fiscaal voordelige overuren: welke regels gelden momenteel?

De Jobsdeal voorzag in een optrekking van het aantal fiscaal voordelige overuren, van 130 naar 180 overuren per jaar. Deze maatregel gold slechts tijdelijk, voor de jaren 2019 en 2020, met de mogelijkheid tot verlenging. Er werd destijds geen initiatief genomen om deze verhoging ook na die periode te verlengen, waardoor de grens van het aantal fiscaal voordelige overuren sinds 1 januari 2021 opnieuw 130 overuren (per jaar) bedroeg. In juni 2021 kwamen de interprofessionele sociale partners echter overeen om het aantal opnieuw tijdelijk op te trekken naar 180 uren. Deze optrekking geldt voor de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2023.

Wat zijn fiscaal voordelige overuren?

Wanneer werknemers overuren presteren, kunnen zowel de werknemer zelf als zijn werkgever hiervoor genieten van een fiscaal voordeel:

  • de werknemer heeft recht op een belastingvermindering. Die wordt al in rekening gebracht bij de berekening van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing doorheen het jaar.
  • de werkgever wordt er van vrijgesteld een gedeelte van de bedrijfsvoorheffing die hij heeft ingehouden op de bezoldigingen van de betrokken werknemers door te storten naar de FOD Financiën.

Dit fiscaal voordeel wil de belastingdruk op het inkomen uit het overwerk verlagen voor de werknemer en de toegenomen loonkost voor de werkgever compenseren.

Enkel de overuren waarvoor een wettelijke overwerktoeslag betaald moet worden komen er voor in aanmerking.

Hoeveel overuren zijn fiscaal voordelig?

In juni 2021 kwamen de interprofessionele sociale partners overeen om het aantal opnieuw tijdelijk op te trekken van 130 uren naar 180 uren. Deze optrekking geldt voor de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2023.

In 2021 dienden de 50 bijkomende uren gepresteerd te worden in het laatste semester en moesten dus gepresteerd worden vanaf 1 juli 2021. Voor de bijkomende uren die gepresteerd worden in 2023 geldt dat enkel uren in aanmerking kunnen komen die gepresteerd zijn in het eerste semester. Vanaf 1 juli 2023 zal het standaardcontingent immers opnieuw dalen naar 130 overuren.

Hulp of advies op maat nodig?

Neem dan contact op met Acerta Consult: telefonisch 016 24 53 24 of via mail (legal.consult@acerta.be).

De interprofessionele partners hebben in juni 2021 eveneens beslist om vanaf 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022 voor alle sectoren de mogelijkheid te creëren om jaarlijks tot 220 vrijwillige overuren te presteren. Lees meer hierover in het nieuwsbericht ‘Vrijwillige overuren: welke regels gelden momenteel?’.

Regels rond arbeidstijd grondig kennen?

In de opleidingen over arbeidstijd en flexibiliteit leer je de complexe regels rond arbeidstijd, overuren en meeruren ontrafelen. 

Deel dit artikel