Einde van de mobiliteitsvergoeding: alternatieve oplossingen
Einde overgangsperiode
Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin 2020 de mobiliteitsvergoeding (cash for car). Binnenkort, op 1 januari 2021, gaat deze vernietiging ook effectief in. De overheid heeft trouwens (nog) geen aanpassing van de wetgeving op de mobiliteitsvergoeding voorzien. Werkgevers gaan dus best op zoek gaan naar een alternatieve oplossing voor hun werknemers die momenteel een mobiliteitsvergoeding ontvangen.
Drie alternatieven voor de mobiliteitsvergoeding
Heb je werknemers in dienst die een mobiliteitsvergoeding ontvangen? En heb je momenteel nog geen alternatieve oplossing gevonden? Dan kan je inspiratie putten uit deze alternatieven voor de mobiliteitsvergoeding.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
1. De werknemer krijgt (opnieuw) een bedrijfswagen ter beschikking.
Indien er een systeem van flexibel verlonen bestaat in de onderneming, kunnen werkgever en werknemer er ook voor kiezen om die bedrijfswagen om te zetten in alternatieve verloningsvormen.
2. Een overstap naar het mobiliteitsbudget.
De werknemer kan zijn budget dan aan een of meerdere alternatieve mobiliteitsoplossingen besteden.
3. De werknemer ontvangt een bruto compensatie vanaf 1 januari 2021.
Dit is de minst voordelige oplossing aangezien er op dergelijke premie gewone sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn en er bedrijfsvoorheffing op moet worden ingehouden.
Next steps?
Indien je nog geen stappen hebt ondernomen om een alternatief voor de mobiliteitsvergoeding te voorzien, dan raden we je aan hier op korte termijn werk van te maken. Ga in overleg met de betrokken werknemers en werk de nodige alternatieven uit. Je deadline? 31 december 2020.
Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk
Deze opleiding zorgt ervoor dat je door het bos opnieuw de bomen kan zien en je mobiliteitsbeleid kan afstemmen op de behoeften van je medewerkers.
Geschreven door
Juridisch adviseur bij Acerta