Vorige

Doe je ook mee aan de YOUCA Action Day?

Op 17 oktober gaat de YOUCA Action Day door, een dag waarop schoolgaande jongeren zich engageren om voor één dag te gaan werken. Het loon dat ze die dag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

Op de YOUCA Action Day engageren meer dan 15.000 jongeren zich om één dag aan het werk te gaan op een schooldag. Op die manier kunnen zij van het werkleven proeven. Jij zet tegelijk je onderneming in de kijker en brengt je beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen onder de aandacht.

Welke jongeren en welke taken?

Door je vacatures te registreren in de jobbank van YOUCA, engageer je je om één of meer jobs aan te bieden aan leerlingen in de deelnemende scholen. Deze leerlingen komen uit het 4e tot en met het 7e jaar secundair onderwijs en zijn zo gemiddeld 16-17 jaar.

Je kan deze leerlingen op de YOUCA Action Day inzetten voor allerlei taken. Van administratieve taken over meedenken over producten tot de creatieve ondersteuning bij je social media. Denk zeker ook aan hybride taken zoals deelnemen aan online overlegmomenten met telewerkende medewerkers.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Per werkende leerling betaal je 60 euro. Dat is geen loon, je kent het bedrag toe aan YOUCA vzw waarna het wordt doorgestort aan projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

We geven je nog de belangrijkste aandachtspunten mee wanneer je een jongere bij jou ontvangt:

  • de leerling wordt geen stagiair bij of werknemer van jou. Er wordt geen stage- of arbeidsovereenkomst gesloten en je betaalt hen geen loon of vergoeding. Je bent niet verplicht de vervoersonkosten van een leerling te vergoeden. Je betaalt ook geen RSZ-bijdragen;
  • de leerling moet niet in Dimona aangegeven worden
  • de leerling oefent de werkzaamheden in je onderneming uit in het kader van een schoolactiviteit. Daardoor valt die onder de verzekering van de school en verliest de leerling geen studentenjob-uren . YOUCA vzw gaat op die dag nog een extra verzekering aan voor schade aan toevertrouwd materiaal;
  • de leerling mag geen gevaarlijk werk doen of gevaarlijke apparatuur bedienen. Hij moet ook steeds onder het toezicht van een volwassene werken. De verboden werkzaamheden kan je terugvinden in de Sociale Gids op Trefzeker;
  • Wanneer een leerling niet komt opdagen kan je kiezen om de betaling terug te krijgen.

Bron: https://www.youca.be/

Deel dit artikel