De aanstelling van een vertrouwenspersoon binnenkort verplicht?
Op dit ogenblik is de aanduiding van een vertrouwenspersoon aanbevolen, maar niet verplicht. Er is enkel sprake van een verplichting tot aanstelling van een vertrouwenspersoon ingeval alle leden van het Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) hierom verzoeken. Hier komt binnenkort verandering in. Er werd in de kamer een wetsontwerp ingediend dat de aanstelling van een vertrouwenspersoon verplicht onder bepaalde voorwaarden. We leggen je de op til zijnde wijzigingen uit. Opgelet, dit wetsontwerp is nog niet definitief. Van zodra dat dit het geval is, brengen we je hiervan op de hoogte!
Wat is een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is een van de gespecialiseerde sleutelfuncties in de onderneming waarop de werkgever kan vertrouwen om de preventie van psychosociale risico’s te verbeteren. Zo kan hij betrokken worden bij de uitvoering van de risicoanalyse en pleegt hij regelmatig overleg met de preventieadviseur psychosociale aspecten.
De vertrouwenspersoon heeft evenwel ook een adviserende en bemiddelende rol. Zo heeft hij een belangrijke eerstelijnsfunctie in de informele interne procedure, die toelaat dat er zonder formalisme en op vertrouwelijke wijze naar oplossingen kan worden gezocht.
Bovendien moet iedere nieuwe vertrouwenspersoon binnen de 2 jaar na zijn aanstelling een opleiding van minstens 5 dagen volgen.
De nieuwe regels
Het wetsontwerp voorziet in een verplichte aanstelling van een vertrouwenspersoon. Deze verplichting is afhankelijk van het aantal werknemers dat de werkgever tewerkstelt.
- 50 werknemers of meer: verplichte aanstelling vertrouwenspersoon
Het wetsontwerp voorziet dat een werkgever in de toekomst één of meerdere vertrouwenspersonen moet aanduiden vanaf dat deze 50 werknemers of meer tewerkstelt.
Zijn er meer dan 50 werknemers, dan behoort in elk geval één van de vertrouwenspersonen tot het personeel.
- Minder dan 50 werknemers: geen verplichte aanstelling vertrouwenspersoon
Stelt een werkgever minder dan 50 werknemers tewerk, dan bepaalt het wetsontwerp dat er slechts een verplichting tot aanstelling van een vertrouwenspersoon is als alle leden van de vakbondsafvaardiging (of als er geen vakbondsafvaardiging is, alle werknemers) hierom verzoeken.
Stelt de werkgever toch een vertrouwenspersoon aan, dan moet deze deel uitmaken van het personeel ingeval de werkgever 20 of meer werknemers (en minder dan 50 werknemers) tewerkstelt én de werkgever doet een beroep op een preventieadviseur verbonden aan een externe preventiedienst.
Zijn er minder dan 20 werknemers, dan moet de vertrouwenspersoon geen deel uitmaken van het personeel.
De aanwijzing van de vertrouwenspersoon vindt plaats overeenkomstig de wettelijk voorziene procedure en dit na voorafgaand akkoord van alle personeelsafgevaardigden in het CPBW.
Ingeval een werkgever de verplichting tot aanstelling van een vertrouwenspersoon niet naleeft, loopt hij een risico op een strafrechtelijke sanctie.
Bron: Wetsontwerp houdende diverse arbeidsbepalingen 55/5340 (De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers (dekamer.be))