3 tips om een aantrekkelijke werkgever te worden
Wat maakt een werkgever aantrekkelijk? Jaarlijks worden er talloze onderzoeken naar gevoerd en worden er een lijsten gepubliceerd van meest aantrekkelijke werkgevers. Maar wat maakt je als werkgever aantrekkelijk? Acerta helpt je op weg met deze drie tips.
Tip 1: Zet in op duurzame loopbanen
Uit een bevraging van Acerta en StepStone bij meer dan 2.000 werkende Belgen blijkt dat meer dan 75% van de Belgen actief op zoek is naar een nieuwe job of open staat voor andere jobaanbiedingen op korte of middellange termijn. Grote verschillen in dit cijfer zien we tussen respondenten die aangeven dat ze een duurzame loopbaan hadden of niet.
Wat is dat precies, een duurzame loopbaan? Kort samengevat zorgen duurzame loopbanen ervoor dat jouw medewerkers zo lang mogelijk gelukkig, gezond en productief meewerken, zodat jouw organisatie kan blijven bestaan.
Een houvast om een duurzaam loopbaanbeleid uit te werken, vind je in de zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan). Hun ABC-model stelt dat werknemers drie basisbehoeften hebben:
- Autonomie: de nood aan psychologische vrijheid
- Betrokkenheid: de nood aan verbondenheid met het team en het bedrijf
- Competentie: de behoefte om doeltreffend te zijn
Slaag je er als werkgever in om tegemoet te komen aan deze behoeften, dan heb je gemotiveerde en gelukkige medewerkers.
Tip 2: Zet in op een duurzaam loonbeleid
Hoe je het ook bekijkt, iedereen wil graag correct verloond worden voor het geleverde werk. Toch blijkt dat bijna de helft van de werknemers niet weet hoe zijn loon bepaald wordt. En dat is jammer, want je hoeft geen exuberant loon uit te keren om je werknemers gelukkig te houden.
Een sterk en duurzaam loonbeleid bestaat uit twee pijlers: het moet transparant zijn en billijk aanvoelen. Maak als organisatie de looncriteria duidelijk door open hierover te communiceren. Zo weten je medewerkers waar ze aan toe zijn en aanvaarden ze de verschillen in verloning tussen collega’s indien ze weten hoe die verschillen er komen.
Ook in verloning kan je de ABC-theorie verder door trekken. Naast een eerlijk loonbeleid dat aansluit bij je prestaties en je competenties, geeft ook 8 op de 10 Belgen aan dat ze geen keuzes kunnen maken in hun loonpakket. En dat is een gemiste kans. Want pas wanneer een verloning aansluit bij de persoonlijke behoeften, kan ze ten volle motiverend werken.
Als bedrijf kan je tegemoet komen aan de individuele behoeften, door keuzemogelijkheden te voorzien (denk aan extra vakantiedagen, een elektrische fietslease…). Een cafetariaplan is hiervoor een handige optie: het kost je als organisatie niets extra en je komt aan de individuele noden tegemoet.
Tip 3: Zet in op hybride werk
Uit een recente bevraging bij meer dan 2000 werknemers, blijkt dat bijna negen op de tien werknemers wil werken volgens het hybride werkmodel: een combinatie van thuiswerk en werken op kantoor. Toch blijkt dat er bij meer dan de helft van de bedrijven geen thuiswerkbeleid is. En dat is jammer, want goede afspraken maken goede vrienden.
Bovendien is de mogelijkheid tot thuiswerk een extra troef in een krappe arbeidsmarkt. Enerzijds speel je in op de flexibele noden van je medewerkers en anderzijds geeft het je de mogelijkheid om je (krappe) vijver van talent uit te breiden en werknemers te vinden die een langere afstand moeten overbruggen.
Maak van hybride werken een succes
Acerta helpt je in het uitstippelen van een hybride werkmodel dat aansluit bij jouw organisatie.
Geschreven door
Experte Talent bij Acerta Consult