Vorige

CV en motivatiebrief terug van (nooit) weggeweest: drie op de vier sollicitanten zeggen dat beide nodig zijn om op gesprek te mogen komen

Brussel, 22 juli 2024 – Driekwart van de sollicitanten geeft aan dat een CV en motivatiebrief belangrijk zijn om uitgenodigd te worden op gesprek. Iets meer dan de helft zegt dat een motivatiebrief nog steeds een cruciaal instrument is in de zoektocht naar werk. Het CV is zo mogelijk nog meer doorslaggevend om een job te vinden: bijna acht op de tien sollicitanten vinden het van onschatbare waarde. Opvallend: werkgevers van hun kant screenen zo’n CV steeds vaker met AI. 15% laat de binnengelopen CV’s doorlichten door een robot. Dat blijkt uit onderzoek door hr-expert Acerta Consult en jobsite Stepstone bij 850 werkzoekende Belgen.

Hoe belangrijk zijn de klassieke motivatiebrief en CV nog in de sollicitatieprocedure? Die vraag stelden Acerta en Stepstone aan 850 sollicitanten. Wat blijkt? Driekwart van de bevraagden geeft aan dat beide formele documenten nog steeds erg belangrijk zijn om uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek. Bijna zes op de tien (56,2%) zeggen dat ze ook nodig zijn om effectief aangenomen te worden. Waar de motivatiebrief door 53,5% van de sollicitanten gezien wordt als een belangrijk instrument in de zoektocht naar werk, is het CV nog meer doorslaggevend: bijna acht op de tien werkzoekenden (78,6%) geven aan dat het curriculum noodzakelijk is in hun zoektocht naar werk. 

Figuur 1: Inschatting door de werkzoekende van de waarde van cv en motivatiebrief – Talent Pulse 2024 

De motivatiebrief, de allereerste kans voor kandidaten om zich te onderscheiden

Nora Van Den Eynden, experte talent bij Acerta Consult: “Sollicitanten geven in ons onderzoek aan dat ze motivatie hét belangrijkste element vinden waarop een potentiële werkgever hen zou moeten beoordelen. Competenties en werkervaring volgen al op ruime afstand. Daarom is het des te opvallender dat kandidaten veel minder lijken te verwachten van het meesturen van een motivatiebrief dan van het CV. Een motivatiebrief is nochtans dé eerste kans om je als kandidaat te onderscheiden. Er kunnen meerdere kandidaten zijn met hetzelfde diploma of gelijkaardige ervaring, maar precies waarom iemand geïnteresseerd is in een specifieke werkgever en specifieke job, dat is individueel verschillend en dus kan dat de doorslag geven. Het is een eerste indruk die je niet wil laten liggen.”  

CV-robot

Uit een ander onderzoek van Acerta bij werkgevers blijkt dan weer dat die de binnenkomende CV’s steeds vaker laten screenen door een robot. 15% van de bevraagde bedrijven geeft aan dat ze AI gebruiken om CV’s door te lichten. Ook sollicitanten kunnen daar voordeel uit halen. 

Nora Van Den Eynden: “AI zal steeds meer ingeburgerd geraken voor routinetaken in ondernemingen. Het doorlichten van CV’s is daar een voorbeeld van. Maar ook sollicitanten kunnen AI inzetten bij de opmaak van een CV of motivatiebrief. Niet iedereen zal even vaardig zijn in het formuleren van hun motivatie, maar dankzij artificiële intelligentie hoeft dat geen drempel meer te zijn. Als ze de tool gebruiken om te komen tot een authentieke formulering van hun persoonlijke motivatie, kan AI een troef zijn. Belangrijk is wel dat de AI-motivatiebrieven en CV’s stroken met de realiteit. Anders doet zo’n brief meer kwaad dan goed.” 


Over de cijfers  

De gegevens komen van de jaarlijkse bevraging (Talent Pulse) door ACERTA en STEPSTONE onder werkenden en niet-werkenden. Deze vijftiende editie werd uitgerold in april 2024. Er zijn 4100 respondenten, samen vertegenwoordigen ze de verschillende leeftijdscategorieën. 63,6% van de respondenten is aan het werk, 51,2% met een vaste betrekking/contract onbepaalde duur. 80% is bediende en 20% arbeider, met een gemiddelde loopbaanduur van 21 jaar en 8 jaar anciënniteit bij werkgevers uit verschillende sectoren en van verschillende groottes qua personeelsbestand.  

De AI gegevens komen van de jaarlijkse spiegelbevraging die Acerta Consult door het onderzoeksbureau Indiville laat uitvoeren bij een representatief staal van meer dan 500 Belgische werkgevers en nog eens bij meer dan 2700 werknemers. De data van de bedrijven werden gewogen om representatief te zijn voor België naar het aantal werknemers in de actieve ondernemingen met minstens 5 werknemers, naar statuut, leeftijd, geslacht, taal en sector. De bevragingen liep tussen 17 en 31 januari 2024 voor de werkgevers en tussen 16 januari en 1 februari 2024 voor de werknemers. Dankzij deze aanpak kan een historisch perspectief geboden worden vanuit werkgevers en werknemersstandpunt. 


Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Sylva De Craecker

+32 478 27 93 62
Sylva.De.Craecker@acerta.be

Deel dit artikel