Vorige

Arbeidskrapte in de zorg: helft werkgevers pro buitenlandse krachten

Onduidelijkheid over uitbreiding flexijobs niet bevorderlijk voor werkdruk in de zorgsector

Brussel, 26 september 2024 – 7 op de 10 werkgevers in de zorgsector ondervinden moeilijkheden om geschikte profielen aan te trekken. Bijna 1 op de 4 ervaart die moeilijkheden zelfs in hoge tot zeer hoge mate. Als mogelijke oplossing geeft bijna de helft van de werkgevers aan het een goed idee te vinden om buitenlandse werkkrachten in te schakelen. In de praktijk doet slechts vijf procent een beroep op hen. Ook vijf procent schakelt tijdelijk projectverpleegkundigen in om de krapte op te lossen. Over maatregelen zoals het omzetten van de eindejaarspremie in een gelijkwaardig voordeel (bv. een fiets), het inzetten van technologie (robots, AI,...) en de uitbreiding van eindeloopbaandagen zijn de meningen in de sector verdeeld. Dat alles blijkt uit een gerichte bevraging bij werkgevers uit de zorgsector door Acerta Consult.  

Buitenlandse zorgwerkkrachten? Ja. Projectverpleegkundigen? Misschien.

Vandaag schakelt 5% van de werkgevers in de zorgsector buitenlandse arbeidskrachten in in de strijd tegen de arbeidskrapte. Ook 5% doet beroep op projectverpleegkundigen, die als interimmer of voor een bepaald project aan de slag gaan in een zorginstelling. Al heerst er over de inzet van projectverpleegkundigen vooral terughoudendheid: 1 op de 3 respondenten geeft aan daarover geen mening te hebben. 

Figuur 1: Appreciatie door de zorgsector van mogelijke maatregelen om arbeidskrapte aan te pakken

Verschillende werkgevers beoordelen maatregelen anders

Acerta Consult polste in de bevraging ook naar hoe de sector naar andere mogelijke maatregelen kijkt om de arbeidskrapte aan te pakken, en zo duurzaam personeel aan te trekken. De meningen blijken eerder verdeeld. Telkens spreekt zo’n 50% zich uit pro, staat zo’n 40% er (eerder) negatief tegenover en is zo’n 10% onbeslist. De helft van de respondenten (51%) beschouwt het omzetten van de eindejaarspremie in een gelijkwaardig voordeel (bv. een fiets) als positief. 28% is zelfs uitgesproken positief over de optie. Maar 41% vindt dat dan weer (eerder) geen goed idee. Hetzelfde geldt voor het inzetten van technologie (robots, AI,...) en de uitbreiding van eindeloopbaandagen over de ganse loopbaan, al zijn de positieve stemmen daar iets gematigder.  

Andere tijden, nieuwe opportuniteiten – aanpassingsvermogen als troef

Wil de zorgsector succesvoller worden in het aantrekken en behouden van werkkrachten, moeten werkgevers de opties kennen én ze liefst ook met open vizier benaderen. Die veranderingen vragen aanpassingsvermogen, zowel op bedrijfs- als op individueel niveau. Maar de sector hangt ook af van het beleid om bijvoorbeeld een voortrekkersrol te kunnen spelen in het toepassen van het loopbaansparen. 

Ellen Van Grunderbeek, juridisch experte zorgsector van Acerta Consult: “In de eerste plaats moet er duidelijkheid komen voor de zorgsector over maatregelen die in het verleden werden ingevoerd. Zo is het bijvoorbeeld afwachten welk effect de uitbreiding van flexi-jobs kan hebben op de werkdruk in zorgsectoren waar deze toegelaten zijn. En wat zal er bijvoorbeeld gebeuren met het statuut van ‘gepensioneerde in de zorg’, ooit ingevoerd als coronamaatregel, dat eind september 2024 afloopt? Of welk vervolg zal het project IntegraZorg krijgen, dat erkende vluchtelingen met een achtergrond in de zorg toelaat te werken én zich verder te scholen als zorg- of verpleegkundige? Of welk effect zal de pensioenbonus hebben om ervaren personeel langer aan boord te houden? Eens er duidelijkheid is over die maatregelen kunnen werkgevers kijken naar andere concrete maatregelen.” 


Over dit onderzoek  

Acerta werkt fact-based vanuit eigen cijfers, onderzoeken, bevragingen en externe research. Om te weten welke uitdagingen Belgische werkgevers graag zouden voorleggen aan de volgende regering(en) om in het beleid op te nemen, organiseert Acerta Consult onder werkgevers uit verschillende sectoren en van verschillende groottes een Pulse-bevraging. Dat zijn korte bevragingen die Acerta Consult regelmatig uitrolt om snel te kunnen peilen naar actuele thema’s en vragen die leven bij werkgevers. Op die manier blijft Acerta voeling houden met de noden van werkgevers.  

Aan deze Pulse-bevraging namen 100 werkgevers uit de zorgsector deel (PC 318 (diensten voor gezins- en bejaardenhulp), PC 319 (opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten), PC 330 (gezondheidsinrichtingen en -diensten), PC 331 (Vlaamse welzijns- en gezondheidssector) en PC 332 (Franstalige, Duitstalige en bicommunautaire welzijns- en gezondheidssector)). 


Vragen als journalist?

Gelieve contact op te nemen met Acerta – Laura De Reu

+32 476 75 92 20
laura.de.reu@acerta.be

Deel dit artikel